Provincie verkoopt historisch Seminariehuis in Gent

Group Hugo Ceusters-SCMS plant verkoop voor dit jaar

Het Seminariehuis in Gent waar de Vlerick Business School gehuisvest is, staat te koop. Het historisch erfgoed, eigendom van de Provincie Oost-Vlaanderen, behoort tot één van de bekende landmarks van de Gentse binnenstad. Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de grote vastgoedgroepen in ons land, start binnenkort met de verkoop van het pand.

                                                                    ***

Het Seminariehuis, dat gelegen is tussen de Reep en de Seminariestraat, is één van de bekende historische gebouwen die het uitzicht van de Gentse Reep bepalen. De Provincie Oost-Vlaanderen is eigenaar van het pand en heeft beslist het van de hand te doen. Samen met investeringsmaatschappij PMV heeft ze de verkoopopdracht toegekend aan Group Hugo Ceusters-SCMS, die als nationale vastgoedspeler vijf jaar geleden een nieuw kantoor oprichtte in de Arteveldestad.

Herontwikkeling

“Vandaag wordt het Seminariehuis voor een deel gebruikt door de Vlerick Business School, en dat zal ook na de verkoop zo blijven. In het andere deel - het Huis van de Economie - waren tot voor kort verschillende diensten gehuisvest. Intussen hebben deze hun intrek genomen in het Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid, waardoor dit deel van het Seminariehuis leegstaat.”

Gedeputeerde Hilde Bruggeman, bevoegd voor patrimonium. 

De twee blokken, Vlerick en het vroegere Huis van de Economie, hebben samen een oppervlakte van ongeveer 24.500 m². Het terrein is ruim 92 are groot.

“Het gedeelte dat momenteel leegstaat, kan in aanmerking komen voor een herontwikkeling. Het gebouw heeft heel wat potentieel voor bewoning, maar evenzeer voor de invulling van serviceflats, studentenkoten, hotel, kantoren en andere functies.”

Louis De Clercq, verantwoordelijke Oost- en West-Vlaamse afdeling van Group Hugo Ceusters-SCMS

Positieve evolutie

Het Seminariehuis werd gebouwd in neotraditionele stijl van 1911 tot 1913 naar ontwerp van architecten A. Lemeire, A.R. Janssens, O. Bernaert en S. Mortier. In 1914 nam het leger het gebouw in gebruik als kazerne, de zogenaamde Albrechtskazerne. Sinds 1925 werd het dan uiteindelijk gebruikt waarvoor het aanvankelijk gebouwd werd, nl. als Seminarie. Na een volledige restauratie in 2002 vestigde de administratie van de Provincie Oost-Vlaanderen en Vlerick Business School er zich en intussen is het pand één van de typische landmarks van de stad Gent geworden.

De voorbije jaren kregen heel wat bekende plaatsen in het historische centrum van Gent een opknapbeurt. Zo zitten de Korenmarkt, het Emile Braunplein en de Kouter al in een nieuw kleedje. Dat nu ook een historisch gebouw aan de Reep een nieuwe functie krijgt, is alvast een bijzonder positieve evolutie.

De verkoop van het Seminariehuis past in de visie van de Provincie Oost-Vlaanderen om de komende jaren haar vastgoedportefeuille te optimaliseren. Een aantal gebouwen werd reeds verkocht. Andere eigendommen, zoals dat aan het Woodrow Wilsonplein 1 (Gent Zuid), zullen nog op de markt worden gebracht. Group Hugo Ceusters-SCMS is intussen gestart met de voorbereidingen voor de verkoop en adviseert kandidaat-kopers zich te melden bij interesse.

Contacteer ons
Hilde Bruggeman Gedeputeerde, bevoegd voor Patrimonium
Jesse Beurms Provincie Oost-Vlaanderen - dienst Communicatie
Louis De Clercq Head of Ghent Office Hugo Ceusters-SCMS
Hilde Bruggeman Gedeputeerde, bevoegd voor Patrimonium
Jesse Beurms Provincie Oost-Vlaanderen - dienst Communicatie
Louis De Clercq Head of Ghent Office Hugo Ceusters-SCMS
Over Group Hugo Ceusters-SCMS nv

GROUP HUGO CEUSTERS – SCMS (HCS) werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt HCS met circa 80 personen en werd er in 2017 een bruto-omzet van 18,3 miljoen euro gegenereerd.

HCS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via twee afzonderlijke departementen:

  • HUGO CEUSTERS: gespecialiseerd in vastgoedmakelaardij en investeringsadvies, zowel nationaal als internationaal;
  • SCMS-CEUSTERS: met als specialisaties property- en portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management en due-diligence.

Het hoofdkantoor van HCS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft HCS ook kantoren in Brussel, Gent en Hasselt en is het over heel België actief vanuit vijf bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be

www.scms-ceusters.be