Mindere weer en zucht naar beleving leiden Belgen weer naar shoppingcenters

Belgische winkelcenters ronden sterke zomer af met bijna vijfde meer bezoekers en 20 procent meer omzet

Nu we weer onbelemmerd naar de winkel kunnen, rinkelen de kassa’s van de Belgische shoppingcenters opnieuw als vanouds. Velen onder hen blikken zelfs terug op een onverwacht goede zomer. Zo telden de grootste winkelcentra van ons land ruim 17 procent meer bezoekers en een vijfde meer omzet dan vorig jaar. “Tegen november zitten we hopelijk opnieuw op het niveau van voor corona”, klinkt het bij CEUSTERS – de grootste beheerder van shoppingcenters in ons land.

Het Overlegcomité besliste: van een coronapas in de winkels is vooralsnog geen sprake en op 1 oktober vallen de mondmaskers in de winkels in Vlaanderen af. Goed nieuws voor de vele shoppers, retailers en winkeleigenaars. Want het shoppen op afspraak, sluiting van de horeca en de harde lockdowns bezorgden velen onder hen in 2020 moeilijke maanden.  

Maar net als in andere sectoren gaat het ook in de retailsector opnieuw de goede kant uit. Zo kunnen de shoppingcenters in ons land de zomer van 2021 met mooie cijfers afronden. Grote centers zoals Wijnegem, K in Kortrijk en Grand Prés in Bergen zagen gemiddeld ruim 17 procent meer bezoekers dan vorige zomer. Dan gaat het al snel over tienduizenden Belgen die opnieuw naar het winkelcenter trokken. Vergeleken met een “gemiddelde zomer” zitten ze qua bezoekers en omzetten zelfs bijna opnieuw op het niveau van 2019. 

“De zomer heeft het verrassend goed gedaan. Er kwamen meer versoepelingen, de vaccinatiegraad speelde een rol maar ook het slechte weer zorgde ervoor dat het fysieke winkelen het beter deed. Daarnaast hunkerden we met z’n allen naar ‘funshoppen’. Rustig met partner, vrienden of familie winkelen zonder dat we op ons horloge moeten kijken of ons moeten registreren.”

Toon De Meester, CEUSTERS 

Fysieke winkel leeft 

De voorbije maanden waren ook in de omzetten al duidelijke tekenen van beterschap te zien. In juni, juli en augustus rinkelden de kassa’s van de winkels weer volop. De omzetcijfers voor die maanden stegen met maar liefst 20 procent tegenover vorige zomer. En het ziet er naar uit dat die trend zich ook in het najaar verder zal zetten. 

“De fysieke winkel is nooit ten dode opgeschreven. Online aankopen zijn handig als shoppers exact weten wat ze willen maar de beleving van het échte shoppen kan je niet evenaren. We hebben met z’n allen de fysieke winkel moeten missen, waardoor we die nu ook meer weten appreciëren. Dat zagen we duidelijk deze zomer en dat zal zich ook de komende maanden doorzetten.”

Toon De Meester, CEUSTERS 

Pre-corona 

CEUSTERS verwacht dat tegen november de shoppingcenters opnieuw gelijkaardige bezoekersaantallen en omzetten zullen draaien als voor de pandemie uitbrak. 

“Er blijven veel onduidelijkheden qua besmettingen, mondmaskerplicht en maatregelen maar als dit allemaal zou meevallen de komende weken, zouden we tegen november opnieuw op het niveau van voor corona moeten zitten. Dat is vooral voor de retailers goed nieuws want velen van hen dragen nog steeds de verliezen van de afgelopen maanden mee.”

Toon De Meester, CEUSTERS 

Dat alles blijkt uit het jaarlijkse Trendsrapport van CEUSTERS. Meer info over de retailsector en de vastgoedmarkt is hier te vinden: https://www.ceusters.be/ceusters-magazine-2021  

Toon De Meester

Operations Director Retail Property Management, CEUSTERS

Koen Cypers

Business Manager, Bereal

Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2021 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Rotterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be