Heel wat grote shoppingcentra noteerden voorbije maanden méér bezoekers en omzet

Grootste onafhankelijke beheerder reageert op bekendmaking van bezoekersaantallen in shoppingcentra

“Ondanks de terreurdreiging kon een groot deel van de Belgische shoppingcentra toch op een stijgend aantal bezoekers rekenen tijdens de eerste maanden van dit jaar.” Dat stelt Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcentra in ons land. Die wil daarmee de kwartaalcijfers duiden, die de Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers (BLSC) zopas bekend maakte.

                                                                      ***

Volgens de BLSC, de sectorvereniging van shoppingcentra in ons land, kregen de 16 belangrijkste Belgische shoppingcentra tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 22,2 miljoen bezoekers over de vloer. Daarmee tekent ze een daling op van 2,7 procent tegenover het eerste kwartaal van 2015. Group Hugo Ceusters-SCMS, die participeert aan de BLSC-cijfers maar voor haar analyse beroep doet op cijfers van acht shoppingcentra in de eigen beheerportefeuille, wil deze cijfers duiden.

Zo zag de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcentra - die  onder andere Wijnegem Shopping Center, K in Kortrijk, Galeries St.- Lambert, Basilix Shopping Center en Promenade Kapellen onder haar vleugels heeft - de bezoekersaantallen tijdens het eerste kwartaal van 2016 met gemiddeld 1,8 procent stijgen. Ook de omzet steeg in deze shoppingcentra met 1,9 procent. En dan wordt er geen rekening gehouden met Les Grands Prés in Bergen, aangezien de stijging daar nog groter is maar grotendeels te wijten is aan de verbouwing van Carrefour en de recente opening van een Ikea-vestiging op dezelfde site.

Op basis van analyse van de shoppingcentra die Group Hugo Ceusters-SCMS beheert, spreekt de vastgoedgroep van een positieve evolutie.

“Als we de paasvakantie 2016 - dus na de aanslagen in Zaventem en Brussel - vergelijken met de paasvakantie 2015, komen we zelfs tot een stijging van 2,8 procent. Wijnegem Shopping Center bv. scoorde in het eerste kwartaal nog beter dan het gemiddelde: +3,9 procent in bezoekersaantallen en +3,4 procent in omzet.”

Hans Van Laer, Marketingmanager Group Hugo Ceusters-SCMS

Beperkte impact van terreurdreiging

Volgens Group Hugo Ceusters-SCMS is de impact van de aanslagen in Brussel en Zaventem eerder beperkt gebleven voor de shoppingcentra van de eigen beheersportefeuille.

“De zwaarste klappen zijn allicht gevallen in de shoppingcentra in Brussel centrum. En bovendien waren de grootste effecten vooral te merken op 22 maart zelf en een aantal dagen erna. Ook het weekend na de aanslagen, op zaterdag 26 maart, was er nog een opmerkelijke terugval. Nadien is de situatie qua bezoekers opnieuw genormaliseerd.”

Hans Van Laer

Wat volgens Hans Van Laer vooral heeft bijgedragen tot de positieve cijfers, is het minder mooie weer in het voorjaar, en vooral tijdens de paasvakantie. Daardoor trokken meer mensen richting shoppingcentra. Bovendien openden de voorbije maanden heel wat nieuwe, innovatieve winkels de deuren in verschillende shoppingcentra, wat meer dan eens tot extra bezoekers leidt.

Contacteer ons
Hans Van Laer Group Hugo Ceusters-SCMS
Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2019 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Amsterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be