Verkoop en verhuur van magazijnen zit weer volop in de lift

Group Hugo Ceusters-SCMS spreekt van "meevaller" in jaar- en trendsrapport

  • Grote magazijnen zitten in de lift: in 2015 werd er 467.604 m2 magazijnen verhandeld, in 2016 was dat bijna het dubbele.
  • Ondanks de positieve cijfers ziet het ernaar uit dat het enkel een economische “meevaller” is. 
                                                         ***

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er opnieuw méér vraag naar grote opslagplaatsen in ons land. Het gaat om een opmerkelijke toename: vorig jaar werden er in oppervlakte bijna dubbel zoveel grote magazijnen verhandeld als in 2015. Vastgoedspeler Group Hugo Ceusters-SCMS die de sectorale cijfers bespreekt in haar jaarlijks trendsrapport, spreekt van een “meevaller”. Die mag echter niet maskeren dat wereldspelers in e-commerce zoals Alibaba, Bol.com en Coolblue ons land nog altijd niet aantrekkelijk genoeg vinden om er logistieke centra te bouwen ondanks hun sterke resultaten van 2016 en de forse groeiprognoses (25%) voor 2017.

Hoe contradictorisch het ook mag klinken in vergelijking met voorgaande jaren, met een totale verhandelde oppervlakte van maar liefst 1.6 miljoen vierkante meter heeft de logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt er in ons land een boerenjaar opzitten. Ter vergelijking: in 2015 ging het nog om 1,4 miljoen vierkante meter. Experten stellen dan ook dat de verkoop en verhuur van magazijnen meer dan ooit in de lift zit. In globo groeide de markt in heel België met 11 procent ten opzichte van 2015. En ook Group Hugo Ceusters-SCMS kon het voorbije jaar zeer sterke cijfers voorleggen wat betreft logistiek en semi-industrieel.

Verdubbeling

Maar meest opvallende: vooral de grote kleppers van meer dan 10.000 vierkante meter gingen er fors op vooruit. De verkoop en verhuur van grote magazijnen in ons land steeg - uitgedrukt in oppervlakte - van 467.604 vierkante meter naar 843.818 vierkante meter, of bijna een verdubbeling.

“Opvallend is dat niet het aantal transacties steeg, wél werden er vorig jaar heel wat grotere magazijnen verkocht of verhuurd. Vooral Vlaanderen scoort daarbij sterk. De Vlaamse markt, met Antwerpen op kop, groeide in 2016 met ruim 14 procent.”

Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency, Group Hugo Ceusters-SCMS

De Brusselse logistieke markt vertoonde dan weer een dalende trend: zo was er sprake van een afkalving van maar liefst 59 procent. Met slechts 29.363 m² tekent de Brusselse logistieke markt voor een aandeel van amper 2 procent. De slechte bereikbaarheid en moeilijke mobiliteit spelen onze hoofdstad duidelijk parten. En dat speelt in de kaart van Waals-Brabant en Vlaams-Brabant, waar de take-up - zeg maar de verhandelde oppervlakte - dan weer respectievelijk steeg met 11 procent en 3 procent. In heel Wallonië was er sprake van een stijging van niet minder dan 20 procent. Vooral aan de haven en de luchthaven van Luik werden er een aantal grotere deals gerealiseerd. De gemiddelde huurprijs steeg overigens ook van 38,5 euro per vierkante meter in 2015 naar 42 per vierkante meter in 2016.

Maskeren van groter probleem

Group Hugo Ceusters-SCMS, die haar jaarrapport publiceert naar aanleiding van de grootste Europese vastgoedbeurs Mipim, wijt de algemene positieve trendbreuk aan het gunstig economisch klimaat. Kijk alleen al maar naar de investeringsmarkt waar een topprestatie werd neergezet met een investeringsvolume van 3,8 miljard euro in commercieel vastgoed. Group Hugo Ceusters waarschuwt echter dat de positieve trend in de logistieke en semi-industriële vastgoedmarkt allicht een “meevaller” is.

“De cijfers voor de logistieke vastgoedmarkt zijn bijzonder positief, maar maskeren nog steeds een groter probleem. Het zal nog moeten blijken of de inhaalbeweging die we vaststellen zich de komende jaren zal doorzetten. Topspelers in e-commerce zoals Alibaba, Zalando, Coolblue of Bol.com vestigen zich nog altijd liever net over de grens in Nederland, Duitsland en Polen als betere uitvalsbasis voor de brede Europese markten. Gelukkig zijn er tegenvoorbeelden zoals Nike en Gamma die omwille van de centrale locatie wel voor Vlaanderen kiezen.”

Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency, Group Hugo Ceusters-SCMS

Dat de logistieke markt intussen wel in volle evoluties is, mag duidelijk zijn. Zeppelins, drones en andere innovatieve transportmogelijkheden die her en der al experimenteel worden ingezet, zullen op termijn voor nog meer positieve tendenzen binnen de sector zorgen, besluit Group Hugo Ceusters-SCMS. 

 

TOTALE VERHANDELDE OPPERVLAKTE MAGAZIJNEN EN LOODSEN (TAKE-UP) PER PROVINCIE - 2016

Take-up

2015 (m2)

2016 (m2)

Verschil take-up

Antwerpen

496.513

590.498

+19%

Oost-Vlaanderen

200.632

196.220

-2%

Vlaams-Brabant

195.429

200.688

+3%

Limburg

136.586

112.245

-18%

West-Vlaanderen

103.629

190.921

+84%

Brussel

72.340

29.363

-59%

Henegouwen

58.913

89.350

+52%

Namen

22.574

23.668

+5%

Luik

104.227

127.383

+22%

Waals-Brabant

32.480

36.030

+11%

 

Noot: je kan het volledige trendsrapport van Group Hugo Ceusters-SCMS downloaden via de link hieronder. 

Christophe Wuyts
Christophe Wuyts
Contacteer ons
Christophe Wuyts Group Hugo Ceusters-SCMS
Koen Cypers Communication Consultant, Bereal
Christophe Wuyts Group Hugo Ceusters-SCMS
Koen Cypers Communication Consultant, Bereal
Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2019 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Amsterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be