Eén van de grootste kantoorprojecten van Gent gaat van start

Gent krijgt er in 2021 maar liefst 15.000 vierkante meter aan kantoorruimte bij

Op de braakliggende site aan de Raymonde de la Rochelaan in Sint-Denijs-Westrem rijzen binnenkort twee duurzame kantoorgebouwen - NETWORKS Gent genaamd - uit de grond. Die zijn samen goed voor maar liefst 15.000 vierkante meter aan kantoorruimtes met ondergrondse parking, fietsenstalling en archiefruimtes. Vastgoedontwikkelaar Banimmo komt met dit project - de tweede fase in de herontwikkeling van de ruim 60.000 vierkante meter grote site - tegemoet aan de grote vraag naar kantoorruimtes in regio Gent. De werken van het eerste kantoorgebouw zijn begin dit jaar gestart, en professioneel vastgoedexpert CEUSTERS is zopas officieel gestart met de zoektocht naar kandidaat-huurders of kopers.

Met de komst van de kantoorgebouwen ‘NETWORKS Gent’ wordt ingespeeld op de grote vraag naar kantoren in regio Gent. En die is er meer dan ooit. Want de leegstandsgraad van kantoren in Gent bedraagt amper vier procent, zowat het laagste in heel België. 

“Er heerst een serieus tekort aan kantoren in regio Gent. Wij kunnen ontwikkelaars van zo’n kantoorgebouwen alleen maar aanmoedigen zodat we nieuwe en geschikte kantoren kunnen aanbieden in de markt. Er zijn vandaag voornamelijk oude en opgefriste gebouwen beschikbaar, maar grotere bedrijven opteren echter meer en meer voor nieuwere, duurzame panden. Dit nieuwe project speelt daar perfect op in.”

Ronny Nuten, Head of Offices CEUSTERS 

In dit project gaat het telkens om verdiepingen die elk tot wel 1.000 vierkante meter groot zijn waarbij nog een opsplitsing mogelijk is. Er wordt ook een open working space voorzien met vergaderfaciliteiten, een gemeenschappelijke ruimte met catering en je kan gemakkelijk aanschuiven aan een lange werktafel. NETWORKS Gent maken deel uit van een groter project - genaamd ‘The Loop’ - waarin ook nog nieuwe woningen, vrijetijds- en winkelfaciliteiten worden voorzien. 

Groene kantoren 

Opvallend: NETWORKS Gent is - met maar liefst 15.000 vierkante meter aan kantoorruimte - meteen één van de grootste kantorenprojecten die Gent de laatste jaren gekend heeft. Omdat er bij zulke grote bouwprojecten meer energie nodig is, wordt er bovendien meer en meer naar duurzame oplossingen gekeken. Daarom is de site voorzien van een zogenaamd BEO-veld (boorgaten-energieopslag) dat zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. 

“Het kantorenproject zal met andere woorden grotendeels zelf instaan voor het opwekken van zijn eigen energie. Daarnaast worden de kantoren ook voorzien van koelplafonds, waarbij de lucht in de ruimtes op natuurlijke wijze gekoeld wordt. Het gebouw wordt daarnaast ook voorzien van ondergrondse parkings met voldoende laadpalen voor wagens, fietsen en motorfietsen. En er komen verschillende groene ruimtes op en rond de site, waaronder een park dat de kantoren zal verbinden met de nabij gelegen woningen.”

Ronny Nuten, Head of Offices CEUSTERS

Mobiliteit 

De site ligt naast de R4, vlakbij de E40 en de E17, en moet zo hét regionaal knooppunt worden voor iedereen die werkt in Gent. Naast de vlotte toegankelijkheid met de auto zijn er ook voldoende verbindingen met het openbaar vervoer én een vlotte toegankelijkheid voor voetgangers en fietsers. De site bevindt zich op vier kilometer van Gent centrum en is vlakbij het station Gent-Sint-Pieters gelegen. Er worden daarnaast ook deelfietsen voorzien in het project waarmee je op amper zeven minuten fietsen aan het station Gent-Sint-Pieters bent. Tenslotte is er ook een directe tramlijn voorzien vanuit het centrum en het station. 

“Bedrijven die zich vestigen in Gent kiezen doelbewust voor de vlotte bereikbaarheid in het zuiden van Gent. De site is, naast de auto, ook zeer vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Door die vlotte bereikbaarheid zijn nieuwe kantoren in deze regio van groot belang. De omgeving van Flanders Expo, Sint-Denijs-Westrem, Zwijnaarde en zelfs Sint-Martens-Latem is erg gegeerd.”

Ronny Nuten, Head of Offices CEUSTERS 

De bouw is begin dit jaar gestart en de verkoop en verhuur van het project is zonet officieel van start gegaan. In NETWORKS Gent situeert de huurprijs zich rond de 160 euro per vierkante meter per jaar. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bedrijven er in de zomer 2021 hun intrek nemen.  

https://www.networks.be/projecten/gent/

Ronny Nuten

Head of Offices, CEUSTERS

Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2021 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Rotterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be