Belgische shoppingcenters: minder bezoekers maar ze geven wel meer uit

  • 2,6 procent minder bezoekers in 2014 t.o.v. 2013

  • Omzet shoppingcenters steeg in 2014 met 1 procent

  • Gemiddelde besteding per winkelbezoek steeg met 3,7 procent

  • 3,8 miljard euro aan retailvastgoed in ontwikkeling of klaar om ontwikkeld te worden

We zijn vorig jaar met z’n allen minder naar de shoppingcenters getrokken, maar als we er naartoe gingen hebben we meteen ook iets meer uitgegeven. Zo daalde het aantal bezoekers vorig jaar met 2,6 procent t.o.v. 2013, maar steeg de gemiddelde besteding per winkelbezoek wel met 3,7 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Group Hugo Ceusters-SCMS, die het aantal investeringen in shoppingcenters en retailvastgoed de komende jaren ziet blijven toenemen.

                                              ***

Als we naar de negen centers kijken waar Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcenters in ons land, zich op baseert, zien we in 2014 een daling van het aantal bezoekers met 2,6 procent t.o.v. 2013. Opvallend bij deze cijfers is dat de daling zich vooral in de laatste maanden van 2014 liet optekenen.

September en november sprongen daarbij het meest in het oog, met respectievelijk 7,9 en 7,1 procent minder bezoekers dan in 2013. Maar ook in oktober (3,3%) en december (1,7%) was er sprake van een achterstand.

Voornaamste reden: het te mooie weer, zelfs in het najaar. Het hele jaar door was het zo 18 procent warmer dan in 2013 (11°C in 2013 t.o.v. 13°C in 2014). En alleen al in het najaar viel er 53 procent minder neerslag dan het jaar voordien. En dat speelde vooral in het nadeel van de modewinkels, die sowieso al meer dan eender welk segment afhankelijk zijn van het weer.

Tussen 25 en 125 euro

Maar opvallend: de bezoekersaantallen van de shoppingcenters mogen dan wel lichtjes dalend zijn, het heeft geen invloed op de totale omzet die werd gerealiseerd in de beheerportefeuille van SCMS-Ceusters. Integendeel, bij de retailers was er sprake van een omzetstijging van 1 procent. Zo zagen we vorig jaar ook de gemiddelde bestedingen per winkelbezoek met 3,7 procent stijgen.

“Dat scheelt al vlug enkele euro’s als je kijkt naar de totale gezinsbesteding. Bij de grootste shoppingcenters zien we zo door de jaren heen dat iets meer dan de helft van de bezoekers er tussen 25 en 125 euro spendeert. Zo’n 10 procent geeft minder uit dan 25 euro, gemiddeld 40 procent geeft meer uit dan 125 euro.”

Hans Van Laer, marketingmanager en head of research bij Group Hugo Ceusters-SCMS

Eveneens opmerkelijk: niet vrouwen maar mannen tasten het diepst in de buidel, zo blijkt uit onderzoek in het grootste shoppingcenter van ons land, Wijnegem Shopping Center. Op weekdagen is ruwweg 60 procent van de bezoekers er van het vrouwelijk geslacht, op zaterdag is de verhouding man/vrouw er quasi gelijk. Maar de gemiddelde uitgave van de mannelijke bezoekers ligt nog altijd tot een vierde hoger dan die van de vrouwen.

Van gratis parking tot speciale events

Shoppingcenters blijven in ons land in elk geval gegeerd goed als investering. Niet toevallig is er momenteel naar schatting 3,8 miljard euro aan retailvastgoed in ontwikkeling of klaar om ontwikkeld te worden. Dit alles verspreid over een 115-tal projecten, die de komende tien jaar gerealiseerd zullen worden.

“De winkelende Belg behagen, dat is hetgeen waar shoppingcenters de komende jaren nog meer op zullen inzetten. Een goede bereikbaarheid, een ruim assortiment en een goede dienstverlening, het zijn de belangrijkste factoren om de shopper te kunnen overtuigen.”

Hans Van Laer

Almaar meer shoppingcenters zullen volgens de vastgoedgroep de komende jaren dan ook blijven inzetten op vernieuwing en het zogenaamde belevingsgevoel, met speciale events, gratis en ruime parkings, bushaltes tot voor de deur, gratis toiletten, propere winkelstraten, duidelijke bewegwijzering, enz. Group Hugo Ceusters-SCMS hoopt daarnaast op een versterkte dialoog met heel wat binnensteden, die meer en meer met winkelleegstand geconfronteerd worden.

“Shoppingcentra en binnensteden, ze vullen elkaar aan en kunnen elkaar perfect ondersteunen in het voordeel van diegene waarvoor we het allemaal doen, de consument."

Hans Van Laer

Contacteer ons
Hans Van Laer Marketing manager - head of research, Group Hugo Ceusters-SCMS
Hans Van Laer Marketing manager - head of research, Group Hugo Ceusters-SCMS
Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2019 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Amsterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be