Belgische retailparken zijn aan revival bezig

Er blijven retailparken bijkomen, maar kleinschaliger en moderner

De Belgische retailparken willen in een sneltempo hun afgeleefde imago van zich afgooien en zijn massaal aan het vernieuwen. Het gemiddelde retailpark in ons land is vandaag ruim 32 jaar oud en aan vernieuwing toe. Elk jaar komen er gemiddeld nog twee tot drie retailparken bij in ons land. De nieuwe sites zijn vaak wel zo’n 1.000 m² kleiner én een stuk moderner. Dat blijkt uit cijfers van Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de grote vastgoedspelers in ons land en de grootste onafhankelijke beheerder van Belgische shoppingcentra.

Ons land telt vandaag zo’n tachtig retailparken van meer dan 10.000 m², goed voor bijna 120 voetbalvelden aan bruikbare commerciële oppervlakte. Noem het gerust winkelcentra die meestal in openlucht grote en middelgrote retailers huisvesten. De meeste parken in ons land kampen echter met een serieus verouderd imago.

Het gemiddelde Belgische retailpark is dan ook zo’n 32 jaar, heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden (20.000 m²), en telt in totaal al vlug 14 winkels en ongeveer 750 parkeerplaatsen. Dat stelt Group Hugo Ceusters-SCMS, die de markt van retailparken analyseerde en op de agenda zet naar aanleiding van Mapic, zowat het meest belangrijkste retailevent dat nog tot eind deze week doorgaat in Cannes.

Systematisch renoveren

Vastgoedspeler Group Hugo Ceusters-SCMS, die zelf 16 retailparken in ons land beheert, ziet de retailparken vandaag massaal - en vaak ook noodgedwongen - inzetten op vernieuwing. Ze worden moderner: van het gebruik van gemeenschappelijke zonnepanelen over moderne fietsenstallingen tot laadstations voor elektrische voertuigen en fietsen.

“Shoppingcentra hebben enkele jaren geleden al ingezet op vernieuwing, nu volgen dus ook de Belgische retailparken. Onder meer vastgoedinvesteerder Redevco is nu al systematisch bezig al haar retailparken te renoveren.”

Wim De Lentdecker, Head of Retail Park Department Group Hugo Ceusters - SCMS

Groter in aantal, maar kleiner in oppervlakte

Hoewel er grondig gerenoveerd moet worden, blijven retailparken wel populair in ons land. Zo komen er elk jaar gemiddeld twee tot drie nieuwe retailparken bij in ons land. Alleen zijn die nieuwe parken wel een stuk kleiner. De Belgische retailparken die na 2000 gebouwd werden - ongeveer dus één op de drie bestaande retailparken -   zijn zo gemiddeld 1.000 m² kleiner dan de oudere retailparken. Hun gemiddelde oppervlakte bedraagt 19.043 m². Bovendien hebben ze doorgaans 115 parkeerplaatsen minder, maar tellen ze wel zes winkelunits meer.

“Retailparken zijn nog altijd populair, omdat ze simpelweg voldoen aan de vraag naar efficiënt shoppen. Mensen willen makkelijk kunnen parkeren, niet te ver stappen, enz. Dat vinden ze in de meeste retailparken terug. Dat ze nu qua oppervlakte wel kleiner worden, komt onder meer omdat er minder nood is aan retailparken met een grote super- of hypermarkt.”

Hans Van Laer, Head of Research Group Hugo Ceusters

Dansaert Retail Park Wilrijk - Group Hugo Ceusters-SCMS
Dansaert Retail Park Wilrijk - Group Hugo Ceusters-SCMS
Contacteer ons
Hans Van Laer Group Hugo Ceusters-SCMS
Wim De Lentdecker Group Hugo Ceusters-SCMS
Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2019 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Amsterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be