8 op 10 Belgen vergeten besparingen tijdens eindejaarsaankopen

Crisis of niet, de shoppingcenters in ons land mogen de komende weken een massa volk verwachten. Volgens 8 op de 10 Belgen vormen de aangekondigde besparingsmaatregelen van onze regering geen rem op hun eindejaarsaankopen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van vastgoedgroep SCMS-Ceusters, die als grootste onafhankelijke uitbater van shoppingcenters in ons land 30% van de markt beheert.

                                             ***

De vastgoedgroep die onder meer Wijnegem Shopping Center, winkelcentrum K in Kortrijk en Les Grands Prés in Bergen uitbaat, bevroeg de voorbije weken meer dan 1000 Belgen in de grootste shoppingcenters van ons land. De resultaten tonen op z’n minst aan dat de Belg zich weer opmaakt voor de komende feestdagen. De besparingen van de nieuwe regering Michel I worden even vergeten: 82% zegt zo het hele besparingsgedoe achter zich te laten tijdens de eindejaarsperiode. Slechts 16% zal er toch iets minder door gaan uitgeven, 2% zegt meer te gaan uitgeven.

Vorig jaar gaf het gemiddeld gezin in ons land 43 euro per kerstcadeau uit. Vandaag stelt 75% van de bevraagden minstens hetzelfde te zullen besteden. De helft van de shoppers (51%) zal overwegend nuttige cadeaus kopen. Voor 23% moet het iets origineel zijn, voor 15% iets om te genieten, en 9% kiest voor een geschenkbon.

“Het aantal bezoekers van shoppingcenters mag de voorbije jaren dan wel lichtjes gedaald (-2,7% in 2014) zijn, de eindejaarsperiode én de solden blijven absolute topmaanden. De Belg zoekt in deze periode echt de kerstsfeer op. Niet alleen wil hij cadeaus kopen, men trekt vooral naar de shoppingcenters om er een leuk gezinsmoment van te maken. En daar spelen onze shoppingcenters meer dan ooit op in. Het gaat om de sfeer en decoratie, de fun, horeca, enz.”

Hans Van Laer, marketing manager bij SCMS-Ceusters

Traditioneel winkelen

De eindejaarsperiode blijkt hét uitverkoren moment voor de Belg om de gezelligheid van de shoppingcenters op te zoeken. 75% van de ondervraagde Belgen kiest op dat soort momenten dan ook voor het traditionele winkelen. En dat terwijl een bezoeker van shoppingcenters slechts 8% van de kerstaankopen online doet.

De Belg wil het allemaal als hij gaat shoppen: kerstdecoratie, -verlichting, -muziek, … Voor meer dan de helft van ons (54%) is kerstsfeer absoluut noodzakelijk tijdens de eindejaarsaankopen. Ruim 44% van de eindejaarsaankopen worden gedaan in de shoppingcenters.

Vernieuwing en verbetering

Het onderzoek van SCMS-Ceusters is nog maar het eerste in een lange rij om te polsen naar de shoppingbehoeften van de Belg. Zo volgt er in de loop van 2015 nog een tweede en een derde onderzoek. Uit het bezoekersprofiel van deze bevraging blijkt alvast dat 29% minder dan één keer per maand een shoppingcenter bezoekt. 23% komt er om de twee weken over de vloer en 20% eens per maand.

De gemiddelde bezoeker van een shoppingcenter is een vrouw van 39 jaar, bediende, en bij voorkeur winkelt ze met het hele gezin.

“Wie naar een shoppingcenter gaat, wil meer dan alleen maar shoppen. Vandaar dat we constant blijven inzetten op vernieuwing en verbetering. Eén van de meest recente voorbeelden daarvan is Wijnegem Shopping Center, dat zopas grondig moderniseerde en vandaag helemaal in de kerstsfeer baadt.”

Hans Van Laer

Contacteer ons
Hans Van Laer Marketing manager - head of research, Group Hugo Ceusters-SCMS
Hans Van Laer Marketing manager - head of research, Group Hugo Ceusters-SCMS
Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2019 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Amsterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be