Spullen uittesten in de winkel om ze vervolgens thuis online te kopen? 7 op de 10 shoppende Belgen doen het nooit!

Grote shopping enquête peilt bij 2.110 Belgen naar hun koopgedrag

  • De idee dat shoppers eerst gaan winkelen om dan hetzelfde item online te kopen klopt niet: 7 op de 10 shoppende Belgen doen het nooit.

  • Opvallend: de helft (!) van de Belgen gaat niet enkel shoppen om iets te kopen, ze willen vooral genieten van een leuke uitstap.  

  • De Belgische shopper in 2018 is gemiddeld 41 jaar en 6 maanden.

  • Het is een cliché, maar vrouwen gaan nog steeds het vaakst shoppen: 67% vrouwen tegenover 33% mannen.

  • In winkelcentra betalen we vooral met onze bankkaart, in driekwart van de gevallen. In centra buiten de stad zelfs in bijna 8 op de 10 keren. En waar geven we in de shoppingcentra dan het liefst onze centen aan uit? Top 5: 45% kleding, 13% vrije tijd, 12% schoenen, juwelen en accessoires, 10% verzorging, 8% horeca.

  • En bijna 6 op de 10 shoppers gebruiken nog altijd de auto om naar het winkelcentrum te rijden. Met 57 procent blijft de wagen nog steeds het meest gebruikte vervoersmiddel om te gaan shoppen.  

De idee dat we met z’n allen eerst in een “fysieke” winkel gaan rondneuzen om uiteindelijk onze aankoop online te doen, is niet meer dan een mythe. Zeven op de tien shoppende Belgen doen het namelijk nooit. En ook het omgekeerde gebeurt niet vaak: consumenten gaan niet zo vaak eerst online kijken wat er allemaal op de markt te koop is om vervolgens naar de winkel te trekken. Dit blijkt uit de jaarlijkse shopping enquête, afgenomen bij 2.110 Belgen, van Group Hugo Ceusters-SCMS en haar filiaal Devimo Consult, samen de grootste onafhankelijke beheerders van winkelcentra in ons land.

De voorspellingen waren keihard: webshops zouden, op termijn, de ondergang betekenen van de fysieke winkel in de straat. Consumenten zouden eerst in een winkel gaan ‘shoppen’ om nadien hetzelfde item goedkoper online te zoeken en te kopen. Enkele jaren geleden werd het nog dé opkomende trend genoemd, maar zo’n vaart is het niet gelopen. Meer nog: Group Hugo Ceusters-SCMS en Devimo Consult - beheerders van verschillende shoppingcentra in ons land zoals Wijnegem, Waasland Shopping Center, Les Grands Prés en Rive Gauche - heeft het idee voor het eerst aan een test onderworpen. Met een opvallend resultaat. Een representatieve bevraging bij meer dan 2.000 Belgen toont namelijk aan dat 7 op de 10 shoppers na het “winkelen” nooit online koopt. Ook opvallend: 70,2 procent informeert zich voor het winkelbezoek zelfs niet online over bepaalde producten of prijzen.

“Het klinkt cliché, maar het is wel een feit: mensen winkelen niet zozeer strategisch, het is gewoonweg een beleving. Als we gaan shoppen, houden we ervan om die producten in onze handen te voelen en met onze aankoop naar buiten te kunnen wandelen. Als we ervoor of erna dan ook nog iets kunnen eten en/of drinken is dat mooi meegenomen.”

Hans Van Laer, Head of marketing en Research van Group Hugo Ceusters-SCMS

Shoppen als een uitstap

Om de consument net die extra touch te geven, trekken de shoppingcentra de laatste jaren steeds vaker de kaart van de ‘beleving’. Zo proberen ze zich te onderscheiden van de wereld van het internetshoppen. En het lijkt te werken. Maar liefst de helft van de shoppende Belgen (50,5%) vindt die beleving wel degelijk belangrijk en ervaart winkelen in een shoppingcentrum als een uitstapje. 4 op de 10 lopen zelfs langer dan 3 uur rond in het shoppingcentrum, wanneer het centrum buiten de stad ligt. En daar spelen de uitbaters extra op in door meer variatie aan te bieden op het vlak van horeca, door allerlei events te organiseren, speelhoeken voor kinderen te voorzien of zelfs modeshows, wordt er sterk ingezet op de hype van ‘experience shopping’. Het zal misschien verbazen, maar méér dan 1 op de 10 (11,8%) Belgen vindt dat zelfs zeer belangrijk.

“Onze focus tijdens een dagje shoppen verschuift almaar meer. Vroeger gingen we enkel naar de winkel voor een vest of een broek, vandaag willen we écht ook genieten, iets beleven of windowshoppen. Daarom zullen we ook vaker een terrasje doen tijdens het shoppen, of even gaan lunchen. In ons land zetten we daar al langer op in, met succes. Zo wonnen Waasland Shopping Center en Wijnegem recent nog een Solal Marketing Award, de belangrijkste marketingprijzen van Europa voor shoppingcentra.”

Hans Van Laer, Head of marketing en Research van Group Hugo Ceusters-SCMS

En dat winkelen een uitstapje is geworden, merken we ook wanneer we onze portemonnee bovenhalen. Gemiddeld kost zo’n shopdagje 81 euro en in de meeste gevallen gaat dat om uitgaven voor het hele gezin. Maar opvallend: in shoppingcentra die buiten de stadskern  liggen geven we meer uit: gemiddeld zo’n 103,90 euro, zo’n 40,5 euro meer dan in shoppingcentra binnen de stad (63,35 euro). De reden? Als we naar een shoppingcenter buiten de stad gaan, is het nog meer een totaalbeleving en maken we er echt een leuk familiemoment van. De top vijf van onze uitgaven is trouwens de volgende: 45% kleding, 13% vrije tijd, 12% schoenen, juwelen en mode-accessoires, 10% verzorging, 8% horeca.

Bovendien betalen we in shoppingcentra betalen we bijna alles met onze bankkaart. Driekwart van de aankopen doen we zonder cash geld te gebruiken.

Shoppingqueens

De grootste shopping-enquête van ons land werpt ook op andere vlakken een interessante blik op ons winkelgedrag. Zo blijkt het dat het nog steeds vaker vrouwen dan mannen zijn die gaan shoppen. In bezoekerspercentage uit zich dat in zo’n 67 procent vrouwen tegenover 33 procent mannen. Maar … man of vrouw, algemeen genomen is bijna één op de vier shoppers in ons land jonger dan dertig (38,12%). Wel geven diezelfde jongeren meestal maar kleine bedragen uit van maximum 25 euro. Uit de jaarlijkse enquête blijkt de gemiddelde shoppende Belg exact 41 jaar en 6 maanden te zijn.

Koning auto

Hoe gaan we shoppen? Wel, de auto blijft trouwens met voorsprong het populairste vervoersmiddel om te gaan shoppen. En dat zowel in Vlaanderen (53,7%) als in Wallonië (62,5%). Al even opmerkelijk: naar shoppingcenters buiten de stad gaan we in 74,2% van de gevallen met de wagen. Binnen de stad neemt minder dan de helft (44,1%) de wagen maar gaat bijna een kwart (24,1%) te voet. Als de Belg gaat shoppen, neemt 18 procent - of bijna 1 op de 5 - het openbaar vervoer.

 

De shoppingcentra waar de enquête is afgenomen:

  • Rive Gauche (Charleroi)

  • Waasland Shopping Center (Sint-Niklaas)

  • Wijnegem

  • Les Grands Prés (Bergen)

  • K in Kortrijk

  • Warande Beveren

  • Promenade Shopping Center (Kapellen)

 

Meer cijfers vind je in de bijlage hieronder.

Group Hugo Ceusters-SCMS - Shoppingcenterbevraging 2018 NL - 20181008 (1).pdf

PDF - 284 Kb

Hans Van Laer

Marketing manager, Group Hugo Ceusters-SCMS

Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2021 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Rotterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be