Krimp in de Vlaamse magazijnenmarkt: -15 procent

Logistieke carrousel achter onlinehandel moet aangemoedigd worden ​ om in onze regio te investeren

De snelle opkomst van e-commerce, waarbij consumenten meer en meer via het internet kopen, zou de vraag naar grote opslagplaatsen moeten versterken. Toch zien we dit niet in ons land gebeuren. Tijdens de eerste helft van dit jaar is er in Vlaanderen zo ruim 15 procent minder vierkante meters aan magazijnen verkocht of verhuurd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit maakt volgens Group Hugo Ceusters-SCMS, één van de spelers in commercieel en logistiek vastgoed, in de feiten pijnlijk duidelijk dat de hele business rond e-commerce ons land almaar vaker links laat liggen.

Ondanks het feit dat er iets meer transacties dan vorig jaar zijn genoteerd op de markt van logistiek en semi-industrieel vastgoed, zit er een kleine krimp in de Belgische  magazijnenmarkt. Dat komt omdat de take-up - de verhuurde of verkochte vloeroppervlakte - de voorbije zes maanden een stuk lager lag dan vorig jaar. Group Hugo Ceusters-SCMS, die het voorbije jaar haar activiteiten op het vlak van logistiek en semi-industrieel vastgoed bijna verdubbelde, baseert zich voor haar marktanalyse mede op de cijfers van het vakblad Expertise.  

Concreet: tijdens de eerste jaarhelft van dit jaar werd 441.000 m² aan magazijnen verhuurd en verkocht in Vlaanderen, in dezelfde periode vorig jaar was dat 523.000 m².  Voor Vlaanderen komt dit neer op een daling van ruimschoots 15 procent, waarbij vooral Vlaams-Brabant (-43%), Oost-Vlaanderen (-21%) en Antwerpen (-16%) een forse stap achteruit zetten. In West-Vlaanderen bleef de daling beperkt tot 7 procent. Enkel in Limburg was er sprake van een stijging van liefst 75 procent, al is de markt in deze provincie bijzonder klein.

In Brussel en Wallonië werden licht positieve cijfers genoteerd. Maar omdat de magazijnenmarkt grotendeels een Vlaamse markt is,  trekt de negatieve tendens zich door voor heel België (-10%).

Vlak over de grens

Voornaamste reden voor de dalende take-up in de - vooral grote - magazijnenmarkt, is volgens Christophe Wuyts, Head of Industry bij Group Hugo Ceusters-SCMS, het feit dat we de boot van de e-commerce aan het missen zijn.

“Hoewel de logistieke afhandeling het meest arbeidsintensieve onderdeel van e-commerce is, trok België de jongste drie jaar geen enkel nieuw groot distributiecentrum voor de onlinehandel aan. De Zalando’s en Bol.com’s van deze wereld bespelen de Belgische markt, maar voor hun logistiek steken ze de grens over richting Nederland, Frankrijk of Duitsland.

Als ze enkel zouden beslissen op basis van locatie, plaatsen ze België helemaal bovenaan in hun ranking”, aldus Wuyts. “Maar als er beslist moet worden over grote Europese distributiecentra, dan spelen bij de onlinemastodonten andere criteria mee: flexibiliteit, loonkosten, ondersteuning door de overheid, enz. En dan komen Nederland, Duitsland en Frankrijk in beeld.”

Christophe Wuyts, Head of Industry Group Hugo Ceusters-SCMS 

Group Hugo Ceusters-SCMS hamert erop dat de logistieke carrousel achter de boomende e-commerce een pak extra jobs per jaar kan opleveren.

Zelfs als de markt zich allicht op jaarbasis licht zal herstellen, moeten we ervoor zorgen dat we kunnen inhaken op de positieve effecten van de e-commerce

Christophe Wuyts
 

TAKE-UP PER PROVINCIE 2014-2015

Take-up

Q1-Q2 2014 (m2)

Q1-Q2 2015 (m2)

Verschil take-up

Antwerp

203.240

168.900

-16%

Oost-Vlaanderen

102.000

80.200

-21%

Vlaams-Brabant

120.000

68.000

-43%

Limburg

41.000

71.610

+75%

West-Vlaanderen

56.520

52.300

-7%

TOTAAL

522.760

441.010

-15%

Bron: Expertise

 

Christophe Wuyts

Group Hugo Ceusters-SCMS

Olivier Wuyts

Group Hugo Ceusters-SCMS

Dajo Hermans

Managing partner, Bereal

Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2021 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Rotterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be