Belg geeft gemiddeld 92 euro uit tijdens dagje shoppen

  • Bedrag dat Belg uitgeeft tijdens dagje shoppen is licht gestegen tot 92 euro
  • Wel meer mensen die niets uitgeven

  • Shoppingcentra trekken 5 procent méér jongeren aan dan vroeger

  • Bijna één op vijf gaat naar het shopping- of winkelcenter met tram, trein of bus

92 euro, zoveel spendeert de Belg gemiddeld per keer dat hij gaat shoppen. En het grootste deel daarvan gaat naar kleding. Maar al laten we tegenwoordig iets makkelijker het geld rollen, we shoppen wel bewuster. Zo trekken we minder frequent richting shopping- of winkelcentra, maar als we gaan, doen we het meteen goed. En bovendien nemen we dan ook meer en meer het openbaar vervoer, omdat we geen tijd in de files willen verliezen. Tot die conclusies komt Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcentra in ons land, op basis van een reeks recente onderzoeken bij 13.298 Belgen. Met de op til zijnde megaprojecten zoals Uplace, Neo en Docks Bruxsel is het onderzoek alvast relevanter dan ooit.

                                                       ***

Group Hugo Ceusters-SCMS verwerkt al jarenlang de socio-economische data van bezoekers van een groot deel van de shoppingcentra in ons land. Maar de vastgoedgroep komt nu voor de eerste keer met de resultaten van haar grootschalige bevraging naar buiten. Daaruit blijkt alvast dat het gemiddeld bedrag dat wordt uitgegeven tijdens een dagje shoppen licht is gestegen: van 89 euro in 2013 tot 92 euro in 2014. Daarbij gaat bijna de helft van het gemiddelde budget (42 euro) naar kleding, gevolgd door hobbybenodigdheden (12 euro) en verzorgingsproducten (8 euro). Ook schoenen doen het goed, net zoals de meeste Belgen het shoppen ook wel even afwisselen met een bezoekje aan een horecazaak.

Maar het gemiddelde te besteden bedrag mag dan zijn toegenomen, het aantal mensen dat tijdens een dagje shoppingcenter helemaal niets uitgeeft, steeg vorig jaar opmerkelijk genoeg met vier procent: van 6,4 procent in 2013 naar 10,2 procent in 2014. Met andere woorden: er wordt meer uitgegeven maar wel door minder mensen. De verklaring hiervoor is grotendeels te vinden bij de huidige generatie jongeren, die op verschillende vlakken het Belgische shoppinglandschap fel beïnvloedt. Zo trekken de shoppingcentra tegenwoordig bijna 5 procent meer jongeren aan dan in 2013 (30,1% in 2013, 34,8% in 2014), maar… niet altijd om te kopen, wel om te kijken of te “socializen”.

“Voornamelijk jonge bezoekers introduceren langzaam maar zeker een nieuwe manier van shoppen in ons land. We zien dat er meer aan “showrooming” wordt gedaan. Veel jongeren gaan eerst in de winkel kijken en daarna doen ze thuis hun aankopen via de website van de winkel. Het omgekeerde fenomeen doet zich eveneens voor: men zoekt eerst alle info online op om dan toch naar de winkel te gaan, het product daar even grondig te bekijken en vast te nemen, en vervolgens te kopen. Retailers spelen hier steeds meer op in door zowel op de fysieke winkel in te zetten als op hun eigen online shop.”

Hans Van Laer, directeur van de researchafdeling bij Group Hugo Ceusters-SCMS

Shoppen met tram, trein, bus

Wat eveneens in het onderzoek opvalt, is dat de Belg bewuster dan ooit shopt. Zo gaan we iets minder frequent shoppen in shoppingcentra - dikwijls zelfs minder dan één keer per maand - maar als we het dan doen, gaan we wel meteen all the way. Het aantal mensen dat drie uur of langer in een shoppingcenter blijft hangen, is zo licht gestegen van 24 procent in 2013 tot 27,6 procent in 2014. Bovendien spelen ook de toenemende file- en mobiliteitsproblemen een almaar belangrijkere rol.

Vorig jaar ging vier procent meer mensen - of bijna één op vijf - met het openbaar vervoer naar de shoppingcentra (13,5% in 2013, 17,5% in 2014). Ook dat is vooral te wijten aan de jonge generatie shoppers, want hoe ouder hoe groter de kans dat men de wagen neemt. Wel opmerkelijk is dat wie met de auto gaat shoppen, vaak meer uitgeeft dan wie het openbaar vervoer neemt.

“Het evolueert traag, maar de tendens gaat duidelijk richting meer openbaar vervoer. In de jaren ‘90 bijvoorbeeld, de beginjaren van Wijnegem Shopping Center, kwam meer dan 90 procent van de bezoekers met de wagen. Vandaag is dat ‘nog maar’ 77 procent. Als de Belg gaat shoppen moet het leuk blijven. En in de file staan is dat niet. Daar waar het aanbod van het openbaar vervoer verbeterd is, zien we dan ook dat er meer gebruik van gemaakt wordt.”

Hans Van Laer

Grafieken-SCMS-ceusters.pdf

PDF - 505 Kb

Hans Van Laer

Marketing manager - head of research, SCMS-Ceusters

Over CEUSTERS

CEUSTERS werd begin 2013 opgericht om de bestaande bedrijfsstructuur te optimaliseren. Het gaat om een fusie van zusterbedrijven Immobiliën Hugo Ceusters NV en Shopping Center Management Services NV (SCMS) om zo een optimale samenwerking en informatiedoorstroming te garanderen. In 2017 werd sectorgenoot Devimo Consult nog gekocht. Op groepsniveau werkt CEUSTERS met circa 100 personen en werd er in 2021 een bruto-omzet van ruim 18 miljoen euro gegenereerd.

CEUSTERS is een familiaal verankerde onderneming wiens onafhankelijkheid is verzekerd. Er wordt gewerkt via drie afzonderlijke departementen:

- AGENCY & CONSULTANCY met de business units Offices, Retail en Industry & Logistics;

- PROPERTY MANAGEMENT met als specialisaties portfoliomanagement, facility management, projectmanagement, shopping center management, beheer VME’s en due-diligence.

- VALUATION & ADVISORY

Het hoofdkantoor van CEUSTERS is gevestigd in Antwerpen. Daarnaast heeft CEUSTERS ook kantoren in Brussel, Gent, Hasselt en Rotterdam en is het over heel België actief vanuit zes bijkomende vestigingen.

www.ceusters.be